Proč se koronavirus nešíří pomocí 5G sítí?

0
2421

Tak jo, mýtům okolo 5G sítí jsem se tu už sice věnoval, nicméně současná situace mě nutí se k tomuhle tématu vrátit. Koronavirus a karanténa už nám všem asi lezou na mozek, ale myslel jsem si, že to všichni berou nějak racionálně a pokud možno v klidu. Z omylu mě však vyvedla moje babička z Jílového, když mi včera v telefonu hystericky oznámila, že je to stejně jedno, jestli teď zůstane doma. Prý nás totiž všechny zničí to velký vysílání, protože koronavirus chytneme kvůli němu. A kdo přežije tohle, tomu to stejně způsobí rakovinu a další nemoci. 

Abyste rozuměli, moje babička je sice z vesnice, ale snaží se držet krok s dobou. Vždycky když přijedu na návštěvu, zasvěcuji ji do používání moderních technologií. Naposledy se třeba naučila vyhledat si cestu na Google mapách. No chvíli mi tentokrát trvalo, než jsem důvod jejího panického záchvatu rozklíčoval. Babička totiž propadla řetězovým e-mailům. Jednak těm s koťátkama, a jednak taky těm dezinformačním, takže má teď mimo jiné strach i z 5G sítí.

Proč se koronavirus nemůže přenášet 5G sítěmi?

Vzhledem k tomu, že moje babička asi nebude jediná, kdo takové informaci uvěří, pojďme si to trochu rozebrat. Podle relevantních zdrojů se koronavirus přenáší jen a pouze kapénkami z nosu nebo pusy, které se dostanou z jedné osoby na druhou buď vzduchem nebo přes nějaký předmět. Sítě na tohle opravdu vliv mít nemohou. Některé dezinformační weby taky pracují se skutečností, že se nákaza začala šířit právě v místě, kde se 5G sítě testovaly, což má dokazovat jejich spojitost se šířením viru. 5G sítě mají údajně jet na vlnách o stejné frekvenci jako elektroportace, což je technika, která umožňuje měnit DNA. Nejsem sice odborník, ale přijde mi to jako kravina. 5G sítě se testovaly i v mnoha jiných městech a v těch žádná nákaza nepropukla. Taky jsem si vygooglil tu elektroportaci a podle toho, co jsem našel, funguje na úplně jiném kmitočtu. 

Co říkají o působení 5G sítí mezinárodní zdravotnické organizace?

Paniku spojenou s údajným vznikem rakoviny v důsledku působení 5G sítí jsem zachytil už dříve, zdrojem však jsou, stejně jako v případě koronaviru, nepodložené informace z dezinformačních webů. Faktem je, že zatím žádná studie neprokázala vliv elektromagnetického záření na lidské zdraví. Všechna data sesbíraná mezinárodními organizacemi, jako je například Světová zdravotnická organizace, jsou v rozporu s těmito alarmujícími informacemi. Podle IARC, Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, jsou současné důkazy nedostatečné a nelze prokázat spojení 5G sítí s rakovinou. Mimochodem, dost mě překvapilo, jaké další věcise řadí do stejné kategorie. Patří tam třeba horké nápoje, zpracované masné výrobky a červené maso nebo noční pracovní směny.

Je vyšší frekvence opravdu nebezpečnější?

Oponenti argumentují například tím, že 5G sítě jsou extrémně škodlivé, protože využívají vyšší frekvence. Podle vědců je to ale právě naopak. Lidská kůže totiž podle nich vlnění o vyšší frekvenci snáze odrazí, a proto má 5G potenciál být ještě bezpečnější než sítě předchozí generace. V dezinformačních prohlášeních existují další a další údajné důkazy, jeden přitaženější za vlasy než druhý. Když vám tedy bude někdo tvrdit něco mega šokujícího, co na 100 % dokazuje, že všichni do týdne umřeme, zkuste se nejdříve sami zamyslet, vyhledat na internetu nějaký relevantní zdroj informací a ověřit si jeho pravdivost.

Není všechno pravda, co se na internetu píše

A na závěr ještě pár stručných rad, jak nakládat s informacemi na internetu. Zaprvé mějte na paměti, že ne všechno, co se dočtete na internetu, je pravda. Proto myslete kriticky a ověřujte informace. Na internet může KDOKOLIV napsat COKOLIV, a i když se nějaká informace může na první pohled tvářit věrohodně, cílem jejího autora je zmanipulovat vás. 

Článků o šíření dezinformací existuje asi gazilión a téma je fakt důležité, takže pro vás připravím i samostatný text o mediální gramotnosti a ověřování informací, aby vás podobné výkřiky z temnoty internetu už pokud možno nerozhodily.

Pokud jste zdatní v anglickém jazyce, tak doporučuji přečíst tento článek, ve kterém se dozvíte spoustu dalších zajímavých informací o tomto tématu, které je právě hodně diskutováno.

Alfa omega ověřování informací, abyste nenaletěli:

https://www.e-bezpeci.cz/index.php/trocha-teorie/jak-si-overit-informace-na-internetu

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here