Začátky VR – 1. díl

0
1320

VR znamená Virtuální Realita a v základu to jsou hlavně brýle, které simulují prostorové prvky a celý svět před Vašima očima. V dnešní době se brýle začínají doplňovat o běžecké pásy, rukavice a speciální prostory, historie této technologie je ale také zajímavá. Minulost, současnost a budoucnost VR Vám popíšu v následujících třech článcích.

Možná se budete divit, jak starý koncept to vlastně je! První nápad jak vytvářet 3D dojem přišel již v roce 1839, kde skřínka o dvou zrcadlech posílala do každého oka jiný obraz. O století později, v roce 1956 pak byl tento způsob zobrazování využit k první videoprojekci a zkombinován se sluchovými, hmatovými a čichovými vjemy ve stroji s názvem Sensorama. Bylo to vlastně takové 5D kino s šesti krátkými filmy!

Krátce na to se začaly objevovat první brýle a na konci 60. let na scénu konečně nastupuje 360° obraz a sledování pohybu hlavou. Uživatel se mohl do jisté míry pohybovat v simulovaném prostoru vytvořeného z krychlí a koulí. Brýle byly tou dobou pořád ještě nepohodlné a těžké, technologie v nich však iniciovala vývoj leteckých simulátorů a virtuálních prostorů!

V roce 1975 byl tento koncept použit ke vzniku prvního VR světa, kde spolu mohlo interagovat několik uživatelů zároveň. Ti ovládali svoje avatary nikoli skrze brýle, ale pomocí senzorů pohybu, jejichž modernější následníky najdeme například v dnešních herních konzolích. Pro mě je to vážně bláznivá představa. Nikdy by mě nenapadlo, že VR a podobné vychytávky existují délé než 20 let. Příště Vám nastíním zbytek historie a dostaneme se tak až do přítomnosti. Zatím ahoj!

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here