Koronavirus testuje kapacitu internetových sítí

0
2074

Dneska probereme opět velmi aktuální téma, na které mě nedávno přivedli mí kámoši. Často se s klukama scházíme u jednoho z nás, probereme novinky, zmasíme pár piv a taky nějakou pořádnou počítačovou hru. Kvůli karanténě jsme ale museli tyhle naše mačkací sessions (čti sešns, rozuměj sedánky) přesunout do onlinu, což s sebou přineslo problém v podobě střídavě zamrzlých obličejů na obrazovce.

Něco takového se nám nestává úplně běžně. Podobnou party po síti už jsme v minulosti párkrát dělali, třeba když byl jeden z nás v zahraničí, a nikdy nebyl přenos takhle zasekaný. Je evidentní, že vinu na tom teď nese celorepubliková karanténa, protože lidi jak pracující, tak nudící se surfují po netu v mnohem větší míře než za normálních okolností.

Díky nadprůměrně zatíženým sítím se mi tak dostalo skvělého srovnání. Já totiž jako jediný z kluků využívám moderní 5G připojení k internetu. A já jako jediný jsem se taky během naší online party nesekal a všechny hry mi krásně šlapaly. Tím se mi potvrdilo, že investice do 5G internetu prostě stojí za to.

Proč nejsou 5G sítě přetížené?

Kromě toho, že je 5G internet rychlejší a stabilnější než předchozí generace sítí, díky využití nových vlnových spekter nabízí i mnohem větší kapacitu. Objem přenesených dat a výkonost sítí mohou být až 100krát větší. Pro vaši představu, kdyby byl 5G v současné situaci již standard, znamenalo by to například, že by Netflix nemusel snižovat kvalitu videí za účelem odlehčení sítě. Videokonference, online vyučování i video hovory rodin či přátel by probíhaly bez zádrhelů. A představitelé EU a jednotlivých států by nemuseli šedivět z představy přetížení sítě a úplného kolapsu, protože hladké fungování internetu je v kritických situacích zásadní.

Zavedení 5G internetu má prostě nesporné výhody, což teď v době epidemie vnímám ještě víc. Navíc si myslím, že mnohé firmy a další subjekty budou i do budoucna více využívat online prostředky a služby, jejichž funkčnost si teď během těch home officů (čti houmofisů, rozuměj práce z domova) ověřili. Otevírají se tady nové možnosti práce na dálku, pojmy jako digitální nomádství nebo online kancelář po odeznění koronavirové krize už možná nebudou pro tolik zaměstnavatelů sci-fi. 

5G od Nordicu

Za sebe bych vám určitě doporučoval, abyste o 5G internetu zauvažovali. Mít rychlý a stabilní internet je v dnešní době alfa omega. Mimochodem, až budete vybírat poskytovatele, nezapomeňte, že Nordic Telecom je telekomunikační operátor, který v Česku jako jediný získal dva bloky 5G spektra. Velkou výhodou je, že jsou naše služby bez závazků a bez datových limitů. Dostupnost našeho 5G internetu si můžete snadno ověřit na webových stránkách.

Řešením je také optika

Vedle 5G je v době přetížených sítí skvělým řešením také optika. Toto připojení funguje na principu přenosu dat prostřednictvím světla vedeného optickým vláknem. Optika nabízí velmi stabilní připojení, na kterém lze dosahovat i poměrně vysoké rychlosti a které vám také ušetří spoustu nervů s padající sítí. Pokud byste zjistili, že 5G ve vaší lokalitě není dostupný, mrkněte, jak je na tom vaše adresa s optikou. 

Hlavně v klidu

Tak doufám, že vám můj článek trochu usnadní rozhodování a pomůže vyřešit potíže s nefungujícím internetem. Jo, a pokud se doma nudíte, tak u nás si k internetu můžete pořídit i Nordic TV. I tuto službu můžete vyzkoušet bez závazků a rozhodnout se, zda vám vyhovuje. Navíc Dětský balíček programů teď nabízíme pro všechny na měsíc zdarma a veškeré služby vám umíme bezpečně zprovoznit i během koronavirové epidemie, jsme na to připravený.

Tak vám přeji hlavně zdraví a pevné nervy. Doufám, že tuhle náročnou etapu všichni v pořádku zvládneme. Budu se na vás těšit u dalšího článku.

https://www.zive.cz/clanky/koronavirus-muze-urychlit-budovani-siti-5g-roste-potreba-rychlych-siti-s-vyssi-kapacitou/sc-3-a-203043/default.aspx

https://archiv.ihned.cz/c1-66741630-cely-svet-se-prestehoval-na-internet-pro-site-to-ale-muze-byt-problem?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here