Od 1G až po 5G. Historie „G“ pěkně popořadě

0
2254

Znáte to, když jste v místech bez LTE? Telefonu dělá problémy načíst i jízdní řády. Někdy za problémem stojí nedostatečný signál a někdy jste bohužel v pokrytí sítě starší generace. Jelikož se řadím mezi ročníky, které se již narodily v samostatné České republice, moc toho o historii mobilních sítí nevím. Uživatelskou zkušenost čerpám zejména z používání sítí čtvrté generace a s napětím očekávám generaci pátou. Pojďme si v krátkosti připomenout, jak se mobilní sítě vyvíjely.

Logicky bychom měli začínat u sítí 1G, které byly poprvé komerčně použity v roce 1979 v Japonsku, ale nabízely jen velice nekvalitní přenos hlasu. Za skutečně první mobilní síť, schopnou přenášet hlas, SMS i data, můžeme považovat síť druhé generace představenou v roce 1991 ve Finsku. Rychlost přenosu dat byla z dnešního pohledu směšná, pouze 0,2 Mbps, ale přesto se jednalo o revoluci. Pro lepší představu daného období budu uvádět dominantního hráče na trhu mobilních telefonů, protože si tuto dobu nejlépe spojím s konkrétním mobilem, který jsem nosil v kapse. Tak například ve 2G éře vévodila prodejům mobilních telefonů Nokia a její kultovní „cihličky“.

Samotná 3. generace nebyla tolik převratná jako ta předcházející. Ale vybudovala dostatečné základy k rozvoji chytrých telefonů, které známe dnes. Hlavními faktory byly vyšší rychlost přenosu dat, která se pohybovala v průměru 2 Mbps, a standardizace síťových protokolů mezi jednotlivými výrobci, což umožnilo odstartovat přeshraniční komunikaci (tzv. roaming). Z pohledu běžného uživatele byl důležitý příchod video konferencí, video streamování a VoIP (např. Skype). Nelze také opomenout revoluční novinku ve světe hardware, a to počátek chytrých telefonů. Nejprve trh ovládla společnost Blackberry, následně Steve Jobs představil svůj iPhone, který nadobro změnil naše vnímání smartphonů a v podstatě spustil konec prvně jmenované značky.

Velmi dobře si pamatuji příchod 4. generace (LTE), který posunul úroveň mobilního internetu o několik skoků dále. Jestliže jsem telefon dříve vnímal jako zařízení pro volání a psaní SMS, příchod LTE a datových tarifů změnil můj smartphone na primární zařízení konzumace internetového obsahu. 4G sítě mimo jiné umožnily a stále umožňují přenos videa v HD kvalitě nebo online hraní. Nové schopnosti 4G sítě perfektně využily dvě dominantní společnosti: Apple a Samsung, které každý rok posouvají možnosti chytrých zařízení o kousek dál. Momentálně se ale nacházíme na konci cyklu rozvoje této technologie a celý telekomunikační svět s napětím očekává příchod 5G.

Nové internetové služby (4K vysílání, cloud gaming) nebo nový hardware (bezpilotní automobily, IoT) potřebují k perfektnímu fungování nejenom vyšší rychlost stahování, ale zejména rychlejší odezvu (latency). Z tohoto důvodu je výstavba sítí 5. generace v plném proudu. Momentálně je jejich přínos pro koncového uživatele diskutabilní, ale již se objevují první ochutnávky nových technologií (lokální pokrytí superrychlým internetem nebo fixní 5G internet do domácnosti).

Zpětným pohledem vidíme, že mobilní sítě a moderní technologie se rozvíjely ruku v ruce. Bez rychlého datového připojení bychom sotva používali taková zařízení, na které jsme si v posledních letech zvykly. Často jsou to ale právě nové technologie a její uživatelé, které podněcují mobilní operátory k výstavbě a rozvoji nových sítí. To platí i v případě 5G, technologie jsme již vytvořili, ale chybí nám infrastruktura, které jim dovolí se plně rozvinout a nasadit do praxe. Sám jsem zvědavý, jak bude symbióza 5G a nových technologií vypadat za pár let.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here