Jak vznikal fenomén internetu?

0
1569

Podle Wikipedie je definice internetu následující: „Internet je celosvětový systém propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících internet je bezproblémová komunikace (výměna dat).“

Pod pojmem internet si ale většina z nás představí něco jiného. Pro někoho internet znamená jakýsi program na počítači, kde si najde všechny potřebné informace. Někdo zase vidí internet jako mobilní data, díky kterým jsou všechny jeho aplikace aktuální a zejména funkční. Pro jiného znamená pevné připojení do sítě v domácnosti (jinými slovy oblíbená WiFina). A třeba pro moji mámu je internet jen shluk několika webových stránek jako je Google, Seznam nebo Pinterest. Dnešní společnost tedy internet vnímá spíše jako soubor služeb a možností, které nám přináší.

Webový vyhledávač Seznam z roku 1996
ZDROJ: www.earchiv.cz

Internet ale nevypadal vždy tak, jak ho známe dnes, a od svého „objevení“ již uplynulo hodně kilobajtů dat. V říjnu roku 1969 (několik týdnů po přistání Neila Armstronga na měsíci) se Charley Kline z americké univerzity UCLA chystal poslat první zprávu přes „internet“ Billovi Duvallovi na univerzitu ve Stanfordu. Nakonec se jim podařilo přenést pouze dvě písmena, poté systém zkolaboval. Přesto si tento den pamatujeme jako vznik internetu a každoročně si 29. říjen připomínáme jako jeho mezinárodní den. Velmi pravděpodobně v roce 1969 výzkumníky ani nenapadlo, že sledují počátek jednoho z nejvýznamnějších vynálezů v historii lidstva.

Postupně důležitost a užitečnost internetu rostla a zejména v poslední době si uvědomujeme jeho nepostradatelnost dvojnásob. Díky němu lze během koronavirové krize pracovat na dálku, být v kontaktu se svými přáteli a různé streamovací platformy poskytují i dostatek rozptýlení. Mimo to si díky připojení mojí domácnosti „do internetu“ zvládám na dálku zatopit, rozsvítit světla nebo vypnout na dálku hudbu, kterou jsem omylem nechal při odchodu do práce zapnutou. Možnosti internetu rostou každým dnem a jeho potenciál s očekávaným příchodem 5G dále roste.

Život v propojené síti všeho a všech ale nemusí být pouze pohádkový. Díky sociálním sítím a cílenému obsahu jen prohlubujeme rozdíly v názorech mezi lidmi. Jinými slovy, každý z nás vnímáme skrze internet svět takový, jaký ho chceme vidět, omezujeme diverzitu názorů a uzavíráme se v naší sociální a názorové bublině. Stejně tak trávíme na internetu více času a řešíme problémy se závislostí na nekonečném přívalu nových „informací“ (schválně dávám do uvozovek, protože tato konzumace nám málokdy přináší nějaké nové informace, ale jedná se spíše o jakýsi šum). V poslední době také často diskutujeme, kolik toho o nás „internet“ ví a možná nás zná lépe, než známe sami sebe.

Jako vášnivý uživatel moderních technologií mohu prohlásit, že internet byl skutečně přelomovým vynálezem pro naši společnost a přinesl s sebou jak pozitivní, tak negativní dopady do našeho každodenního života. Osobně si myslím, že nám internet více dal, než vzal a jako s každým novým vynálezem se s ním musíme naučit pracovat.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here