Výstavba 5G vysílače: Přimontovat anténu a hotovo? Ani náhodou!

0
3318

Rozkaz pro naše techniky z Lipníka zněl jasně: Pokrýt nedaleký Osek a okolí naším 5G internetem na doma. Jak probíhaly přípravy, kolik pojítek bylo třeba nainstalovat a kam museli technici vyšplhat?

Laická představa je většinou taková, že stačí na stožár přimontovat anténu a je hotovo – oblast pokrývá signál a tedy i internet. Ve skutečnosti to bývá o něco složitější. Abychom zákazníkům mohli poskytovat naše služby (data), musíme je nejdřív dostat do bodu, odkud se do domácností distribuují. Takový bod označujeme jako POP (point of presence).

POP může být do naší sítě připojen optickou sítí anebo vysokokapacitními mikrovlnnými spoji (pojítky). Takové pojítko jsme použili i v případě transportu dat pro vysílač v Oseku nad Bečvou. Než tak 5G vysílač (tzv. small cella) pokryl Osek signálem s frekvencí 3,7 Ghz, bylo nutné podniknout hned několik kroků:

👍 Připravili jsme stožáry. V garáži jsme tak strávili pár hodin prací se železem.

👍 Na pobočče v Lipníku jsme složili antény, zkontrolovali kabeláž, našroubovali a znovu odšroubovali konektory, aby nás v den instalace nic nepřekvapilo.

👍 Nainstalovali jsme spoj Lipník (panelák) – Osek (silo). V Lipníku jde o velkou anténu Andrew, v Oseku menší kulatou. Spoj tedy tvoří antény Andrew a jednotky Ceragon.

👍 Na silu v Oseku jsme přesunuli stávající technologii, abychom si udělali místo na 3,7 Ghz vysílač (má podlouhlý obdélníkový tvar).

👍 Na sile jsme postavili nový stožár a voila – občané Oseka a přilehlého okolí se mohou připojit na náš 5G internet na doma.

👍 Spoj Lipník – Osek navíc slouží i pro další vysílače a spoje, které jsou na střeše sila umístěné.

Příprava na akci

Jdeme na to!

Co by to bylo za výškové práce, kdybychom se nepodělili o panorámata

foto: Lukáš Sládeček / text: technici Nordic Telecom z Lipníka nad Bečvou

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here