Asistenti hesel

0
1005

Vsadím se, že spousta z vás má v heslech tak trochu nepořádek. Já taky. Každá stránka požaduje při registraci jiné znaky, určitý počet číslic, velkých a malých písmen nebo délku hesla, takže pak má člověk několik variant nebo dokonce úplně jiná hesla na každém serveru. Může se to zdát jako super taktika proti odcizení všech účtů, kdyby náhodou někdo přišel na jedno z vašich hesel. Později ale zjistíte, že bez papírku se všemi hesly (což je taky risk) si je jen těžko zapamatujete. Od toho jsou asistenti hesel.

Asi už jste se taky setkali s okénkem, které na vás vybafne při registraci a ptá se vás, jestli chcete uložit heslo. Většina prohlížečů má už zavedeného více či méně propracovaného asistenta. Takový asistent si dokáže nejen zapamatovat vaše hesla nebo platební údaje, ale rovnou vám je předvyplnit, kdykoliv rozpozná kolonky na přihlášení nebo nákup. Vám stačí pak jen kliknout na potvrzovací tlačítko. Také umí vymýšlet hesla, ale ty jsou buď slabá, nebo naopak těžko zapamatovatelná, jelikož nejlepší heslo je náhodná směsice znaků, písmen a číslic.

No jo, ale co když se mi někdo koukne do asistenta, nebo mi rovnou ukradne počítač? To už je pak stejné, jako ten papírek, ne? Může se zdát, že to je zbytečné a nebezpečné, ale většina vývojářů takových asistentů si je toho plně vědoma a nabízí proto různá další opatření. Placené programy či rozšíření na prohlížeče se například spojují s vaším telefonem, kde musíte odkliknout, že s předvyplněním hesla souhlasíte a že ho provádíte vy – tomu se říká dvoufázové ověření a zdaleka ne všechny servery ho nabízejí. Je zde také často možnost mít všechna hesla pohodlně na všech zařízeních, která používáte, nebo se odhlásit ze všech zařízení, právě v případě krádeže. Ti lepší asistenti dávají velký důraz na bezpečí a ochranu citlivých dat, která přechovávají. To nemusí platit u těch obyčejných, zabudovaných v prohlížečích. Navíc, když se člověk přihlásí do rozhraní prohlížeče, aby měl přístup ke svým záložkám a historii, přihlásí se zároveň do asistenta. Proto je důležité odhlašovat se všude, kde nesedíte jen vy!

Jestli se rozhodnete pro nějaký placený program, nechám na vás, ale doporučuji vám využívat alespoň ty zadarmo. Sám jsem se za svoje brouzdání po internetu zaregistroval na víc jak dvě stě stránkách a všechna ta hesla si nepamatuju. Asistent hesel je pro mě velice užitečný, ale používám ho s obezřetností.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here