Příklady konspiračních teorií, které kolují internetem – Nordic vs. dezinformace #2

0
1642

Jedním z nejčastějších výmyslů je, že mobilní sítě 5G šíří koronavirus. Ti, kteří v tuto konspirační teorii věří, pak navštěvují mnohé skupiny na sociálních sítích a v sociální bublině tato iluze je pak pouze zesilována. Někteří se k problému 5G věží staví „rozumněji“ – samozřejmě že přeci nešíří virus! Ale elektromagnetické frekvence vycházející z vysílačů jsou horší než mikrovlnka, radiace přestaví DNA nenarozených plodů těhotných matek a, cituji, „5G nepotřebuje Čip – Biokódovaná DNA Rezonanční Frekvence k ovládání jedince v Matrixu”. Dokonce ani Česká republika není před touto konspirací v bezpečí, existuje například portál stop5g.cz a možná jste si na některých zastávkách hromadné dopravy všimli pár vylepených listů varující před touto karcinogenní vlnou. Na portálech se hromadí směsi pseudovědeckých frází, které vlastně ani pořádně nedávají smysl, nicméně zní jako studie, a tak na ně lidé často naletí. Pro ukázku: „Umělé elektromagnetické pole v našich moderních prostředích vytváří kakofonii frekvencí, nesmyslného šumu, který je vnímán jako interference v našich buňkách. Mění oscilaci molekul, hladinu energie a orientace spinu elektronů.” Stop5G navádí ať čtenáři nahlásí Policii ČR zločin vlastizrady a teroristický útok, neboť jde o takzvaný digitální koncentrák. Osobně mi přijde toto srovnání až nechutné, na druhou stranu, jestli v tuto teorii někdo opravdu upřímně věří, může mu připadat, že jde o genocidu vyvolanou kýmsi z vysokých řad společnosti.

Na výstavbu 5G sítí je tudíž po celém světě veden útok a to doslova. V Kanadě byl pár obviněn ze zapálení dvou věží, v Americe na pracovníky vystřelila žena dvě rány z revolveru. Poté se se sekerami zabarikádovala doma. Je tedy asi na místě prohlásit, že mylná fakta mají velkou moc a jejich věřící poté ohrožují nevinné civilisty. Přitom nejde o žádné škodlivé frekvence. Asi si každý vzpomene na přechod České republiky na televizní standard DVB-T2 a jak mnozí museli pomoct prarodičům s nastavením set top boxu. Málokdo však ví, jaký byl za tímto přechodem důvod. Nešlo o bruselský diktát, konspiraci elitních jedincům, ale prosté limity fyzikálních jevů. Frekvenční pásmo je opravdu nabité. Ať už se bavíme o rádiích, radioovladačích či komunikacích se satelity, každá část má dedikované místo v pásmu. Aby se umožnilo používání pásma 700 MHz pro vysokorychlostní síť 5G, bylo nutné ho nejprve uvolnit, a právě tam fungoval dřívější standard DVB-T. Toto uvolnění není nic nového, před 10 lety se stal kvůli 4G sítím podobný přesun, právě na digitální vysílání DVB-T.

Dalším mýtem je informace, že koronakrize slouží pouze k hromadnému očipování lidí a stvůrcem toho vše je technologický magnát Bill Gates. A že na očipování měl příležitostí! Jednomu člověku údajně po výtěru nosohltanu krvácel nos, tak se do něj podíval a vytáhl malý nanočip. Další podobnou báchorku sdílejí v rámci očkování, kdy ve stříkačce kromě vakcíny je mimo jiné i čip. Na sociálních sítích lidé šíří, že Gates investoval miliardy do vývoje nanočipů. Bill Gates ale ve skutečnosti hlasitě podporuje boj proti koronaviru a miliony dolarů přispěl spolu se svou ženou na mnohé charity. Boj proti dezinformacím bere s humorem. Fiktivně se přiznal, že chtěl ovládnout svět pomocí chemtrails, vakcíny a 5G sítí ale bystří uživatelé Facebooku to odhalily a plán zhatili.

Tento mýtus o očipování lidstva existoval již dávno před koronavirem, avšak situaci nepomohl rozhovor s Gatesem v březnu minulého roku. V něm tvrdil, že je docela možné, že v budoucnu bude existovat digitální certifikát kdo byl naočkován. Nemluvil o žádném čipu, jen o možné digitální databázi, konspirátoři si tuto informaci ale vyložili jinak. Je zarážející, že podle průzkumů 28% Američanů věří Gatesově údajnému plánu na očipování světa pomocí vakcín.

Dalším takovým mýtem je tvrzení, že byl virus vytvořen Čínskou vládou. Tahle konspirační teorie spojuje věci jako, že Covid-19 propukl v čínském Wuhanu a nepodložené tvrzení lidí jako je bývalý americký prezident Donald Trump a jemu podobných. Ti tvrdí, že právě zde ve Wuhanu měla čínská vláda laboratoř pro tvorbu biozbraní, ze které covid unikl. Zpravodajské služby toto tvrzení odmítají a souhlasí s širší vědeckou komunitou, že koronavirus není vytvořen člověkem a ani není geneticky modifikovaný.

Proč lidé tomuto věří? Pravděpodobně proto, že lidé hledají obětního beránka, na koho by tuto krizi mohli svést a Čína se jeví jako snadný terč. To, že se výjimečně stane, že z laboratoří uniknou patogeny, tomuto nepravdivému tvrzení dodává jistou legitimitu, že se taková věc opravdu může stát.

Také jste určitě slyšeli tvrzení „Je to jen chřipka, nebo trochu horší chřipka“. Znovu, toto bohužel není pravda. Důvodů, proč je covid mnohem horší je hned několik. Jedním z důvodů je rychlost šíření. Koronavirus se na rozdíl chřipky šíří drasticky rychleji. Toto má mnoho příčin, jedna z nich je prakticky neexistující předchozí imunita, takže je nakazitelný téměř každý. Kdyby ovšem jediný rozdíl byla infektivita, tak by to nebylo tak hrozné, ale další věc, co se pojí s covidem je mnohem vyšší závažnost onemocnění a riziko smrti. Ale i poté, co se z něho vyléčíte, nemáte vyhráno. Můžete totiž mít jeden z několika dlouhodobých následků, ty se řadí od těch lehce nepříjemných, jako je ztráta chuti nebo čichu, přes horší následky typu bolestí hlavy až po ty zásadní, jako je například poškození našich orgánů. V nebezpečí jsou hlavně naše srdce, plíce a mozek.

S falešnými teoriemi samozřejmě přišly i falešné léky. Zde jsou věci, co vás očividně vyléčí: Infuze vitamínu C, roztok se stříbrem, kloktání slané vody, kloktání bělidla, Slunce, flash disky, tráva, kokain, amphetamin, míza do očí, kraví moč, ovoce co vypadá jako virus, česnek, voda. Takže všechno… Všechno a  cokoliv je  očividně lék. Samozřejmě, s konspiračními teoriemi ohledně nemocí je to to samé dokola napříč historií. Konspirační teorie ve 14. století, byla, že mor způsobili židé. V 80. letech 19. století, mohly za globální nákazu elektrické žárovky a španělská chřipka měla být vytvořena německou společností, skrz kontaminované aspirinové pilulky.

Jak ovšem vysvětlit lidem, že teorie o tom, jak Bill Gates vytvořil koronovirus, aby nás mohl očipovat je totální blbost? Člověk by takovým lidem nejraději řekl něco ve stylu, že to nedává žádný smysl a že nemají pravdu. Tento přístup není zrovna ideální. Nikdo nemá rád, když se mýlí a pokud se do něho ještě pustíte, tak se bude bránit, a ještě se v tom utvrdí. Je třeba myslet na to, že věřit konspiračním teoriím je úplně normální a vsadil bych se, že aspoň jedné také věříte. Dobrá konspirační teorie v sobě má nějakou „ověřitelnou“ věc. Například u 5G teorie se lze dostat k vědecké publikaci o kvantových tečkách. Ty už sice nic společného s negativními následky 5G věží nemají, ale zde už jsme v oblasti dezinformací. Takže jak tedy postupovat správně?

Hlavně buďte slušní, nenadávejte, nebo neponižujte danou osobu. Najděte zrnko pravdy dané teorie a od toho se odpíchněte. Pak už jde o kritické myšlení, napadejte díry v dané teorii, ale dejte pozor, abyste druhého člověka zahltili moc informacemi. Také se zde nabízí využití některých metod, jako je například Sokratova metoda. Ta spočívá v tom, že pokládáte druhé osobě otázky. To donutí člověka obhajovat svoji pozici a přemýšlet o tom sám. Říká se, že nejlepší způsob, jak změnit člověkův pohled je, když si myslí, že na to přišel sám.

V příštím článku se podíváme na řešení a budoucnost dezinformací.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here