Jak si zrychlit internet sami a jednoduše

0
5981

Pomalý internet doma vždycky neznamená, že máte špatného poskytovatele. Existuje spousta jednoduchých triků, kterými můžete své připojení vylepšit, a když se všechny spojí dohromady, můžou váš internet výrazně zrychlit. Pokud pro vás tedy zatím není řešením přestup na 5G rychlovku od Nordicu, mám pro vás tipy, jak své připojení doma zdokonalit. Některé jsou tak jednoduché, že je zvládnete sami, s některými vám třeba pomůžou děti nebo vnoučata, pokud nejste technicky zdatní. Tak jdeme na to.

Začneme routerem. Router je taková malá zázračná krabička, řekl bych vlastně taková páteř Wi-Fi připojení. Abyste mohli mít doma Wi-Fi, potřebujete router. Někdy se používá taky označení modem. Jeho správná poloha a nastavení je jedním z kroků ke kvalitnímu připojení.

Správná poloha routeru je klíčová

Nejdříve ze všeho se zaměřte na to, kde v bytě router máte. Měl by být ideálně v místnosti, kde s internetem nejvíce pracujete, aby mezi ním a počítačem byl prázdný prostor a signálu nestály v cestě zdi. Pokud potřebujete připojení ve více místnostech, umístěte router někam doprostřed prostoru, který chcete wifinou pokrýt. Vlny z routeru se totiž šíří rovnoměrně do všech stran. Zároveň by router neměl být zavřený ve skříňce, ale měli byste ho umístit na dobře větraném místě, zabydlete ho tedy třeba někde na poličce. Taky dbejte na to, aby nebyl hned vedle další elektroniky. Elektronická zařízení jako mikrovlnky, dětské chůvičky nebo i samotné počítače mohou signál rušit a ubírat tak na výkonu. Mezi nimi a routerem by měl proto být dostatečný prostor.

Udržujte modem v kondici

Na konto rad poskytovaných zákaznickými linkami: „A zkusili jste to zapnout a vypnout?“ už vzniklo mnoho vtípků, nicméně restartování routeru opravdu může pomoct. Než se tedy obrátíte na zákaznickou linku, router vypněte a zapněte. Některé routery je možné pravidelně aktualizovat. Informujte se tedy, jestli je u vašeho zařízení tato možnost pro uživatele dostupná. Pokud už máte router dlouho, pravděpodobně už je zastaralý a měli byste zauvažovat nad investicí do nového. Staré routery mají oproti novým menší propustnost a dosah, menší nebo žádnou podporu od výrobce a mohou se také vyskytnout problémy s bezpečností a s kompatibilitou s některými zařízeními. Vývoj internetového připojení je velmi rychlý a aktuálně se doporučuje vyměnit router každé 3 až 4 roky. S routerem můžete ještě vyzkoušet jednu věc, a to přeladit ho na jiný kanál. Protože Wi-Fi připojení používá v dnešní době téměř každá domácnost, může se stát, že několik sousedů kolem vás vysílá na stejné frekvenci jako vy. To způsobí, že se sítě navzájem ruší, a vy kvůli tomu máte problémy s připojením. Stačí vám tak nalézt kanál, který je nejméně využívaný (s tím vám pomůže například aplikace Wi-Fi analyzer), a podle uživatelské příručky k routeru ho na svém zařízení přenastavit.

Pomocníci jménem Wi-Fi AP a ethernetový kabel

Začneme tím jednodušším. K rychlejšímu připojení může posloužit ethernetový kabel, kterým fyzicky přivedete internet rovnou do počítače. Tím se sice zbavíte pohodlnosti, kterou může bezdrátové připojení poskytnout, zato zmizí problém s narušeným signálem. Tohle řešení bych doporučil pro zařízení, které máte většinu času na stálém místě. Jde třeba o stolní počítač, chytrou televizi, různé herní konzole atd. Zkrátka zařízení, která stojí na místě a moc se s nimi nemanipulujete. Wi-Fi Access Point je už o něco složitější řešení a měl by vám s ním pomoci odborník. Ve zkratce jde o zařízení, která umožňují bezproblémový přechod mezi sítěmi. Jsou připojeny kabelem jako router a rozmístí se do hluchých míst.

Kromě čarování s modemem můžete vyzkoušet i čarování se svým počítačem. Vysílaný signál u vás doma totiž může být v pořádku a příčina problémů s internetem leží před vámi na stole.

Prohlížeč, brána do světa internetu

O svojí babičce z Jílového už jsem vám jednou vyprávěl. Vždycky, když někdo někde zmíní prohlížeč, vzpomenu si na ni, a tak si ani tady neodpustím krátkou vzpomínku. Když jsem ji učil ovládat počítač a používat internet, jednou z výzev pro mě bylo vysvětlit jí, že prohlížeč není to stejné jako internet. Pro ni to prostě byla synonyma, a když jsem jí k Exploreru nainstaloval i Chrome, tak pak sousedce vyprávěla, jak má teď v počítači dva internety. Už se těším, až přejde koronavirová hrozba a budu se za ní moct zase vypravit. Vraťme se ale k našemu tématu. Jestli používáte k surfování po internetu Internet Explorer, zkuste ho vyměnit třeba za Mozillu Firefox, Google Chrome nebo Operu. Každý prohlížeč funguje trochu jinak. Každý také nabízí různé doplňky, z nichž ne všechny jsou pro vás užitečné, takže si ty zbytečné vypněte (většinou to najdete někde v nastavení mezi nástroji). Načítání internetu se tím zase o kousek zrychlí. Taky zavírejte záložky, které nepotřebujete. Můžou se vám v nich načítat videa, zprávy nebo facebookové zdi, které zrovna nepotřebujete, a tím si snižujete rychlost načítání toho, co chcete vidět. 

Jarní úklid se týká i vašeho počítače

Kolik máte volného místa na disku? Jestli se před stahováním filmu musíte nejdříve rozhodnout, jestli smazat radši nějaké vypalovačky nebo fotky svého zvířecího miláčka, tak rozhodně velmi málo. Ukliďte si soubory, smažte to, co nepotřebujete, případně si pořiďte externí harddisk neboli hadr a soubory přesuňte (roztříděné v pojmenovaných složkách!) na něj. Stejně tak, jako se zbavíte nepotřebných souborů, se zbavte i nepotřebných programů. Programy, které vám v počítači zůstanou, pak průběžně zavírejte, když s nimi nepracujete.

Dalším šotkem, kvůli kterému můžete mít pomalý počítač a připojení, jsou viry. Doporučuji proto pravidelně dělat kompletní sken počítače, abyste je odhalili a zbavili se jich. No a jestli máte doma počítač ještě z doby kamenné, který se načítá půl hodiny a už mu nic nepomůže, tak by stálo za to pořídit nový. Pokud vám zkrátka bude rychle běhat počítač, bude i používání internetu pohodlnější.

Nic nepomohlo? Pokud jste již kontaktovali linku zákaznické podpory a ani ta váš problém nedokázala vyřešit, zauvažujte o změně poskytovatele. Stabilní a rychlý internet bez závazku nabízí například náš Nordic Telecom. Dostupnost na vaší adrese můžete jednoduše ověřit kliknutím tady.

Tak rychlému internetu zdar a těším se na vás zase u dalšího článku!

https://www.wikihow.cz/Jak-zrychlit-pomalé-připojen%C3%AD-k-internetu

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here