Víte, jak funguje televize?

0
2439

Znáte to, když vám někdo položí zdánlivě banální otázku, ale vy neznáte odpověď? Většinou takové otázky slyšíte od svých dětí prozkoumávající svět a snažící se pochopit věci kolem sebe. Nedávno se mě moje neteř při sledování pohádky zeptala, jak funguje televize. Dost mě její otázka zaskočila, takže jsem začal googlit a napadlo mě podělit se s vámi o získané informace. Nikdy nevíte, kdy se vám jaká znalost bude hodit.

Když se díváme na televizi, v zásadě sledujeme tisíce rychle se měnících obrázků. Ty se mění v pořadí, ve kterém byly pořízeny, a proto jako divák máme pocit, že se objekty na obrazovce hýbou. Abychom iluzi pohybujících se předmětů vytvořili a zmátli lidský mozek, musíme rychle vyměnit minimálně 24 obrázků za sekundu. Stojí za to ještě poznamenat, že obrázky jsou složeny až z několika milionů barevných teček, kterým říkáme pixely. Z větší vzdálenost pixely nevnímáme, ale zdá se nám, že se jedná o souvislý obraz. U starších obrazovek jsme tyto tečky mohli objevit jen z extrémně krátké vzdálenosti, což nebývá úplně nejzdravější způsob sledování televize.

Jak se ale všechny obrázky dostanou k nám do televize? Je to podobné jako s internetem – kabelem nebo vzduchem. Když bych měl být přesnější, tak základní možnosti jsou skrze pozemní vysílání, satelit. kabel (tzv. kabelovka) nebo internet. Televizní signál je tedy doručen přímo do televize nebo set-top-boxu a zde je převeden na mnou zmiňované obrázky, které jsou doplněny informací, jak je všechny správně poskládat ve film.

Jednou z nejmodernějších technologií používanou k přenosu televizních dat do našich domácností je internetové připojení (tzv. IPTV), které nám mimo samotný příjem obrazu umožňuje pustit si naše oblíbené pořady v libovolný čas. Nejsme tak již odkázáni na přísný televizní program. Nemusíte se ani obávat přehnaných požadavků na rychlost internetového připojení, moderní formáty dokážou přenášet rozlišení Full HD jen za pomocí několika málo Mb/s.

Připojení televize k internetu nám obecně přináší do našich obývacích pokojů velkou porci další zábavy. Na moderních zařízeních můžeme s přáteli hrát hry, sledovat předpověď počasí, brouzdat rozsáhlou filmotékou streamovacích služeb (např. HBO Go), prohlížet si fotky z dovolené nebo si jen tak pouštět hudbu.

Přestože se televize ve své podstatě od svého vzniku příliš nezměnila, dnes se jedná o multifunkční nástroj a nepostradatelnou součást našich domácností. Kde ale můžeme pozorovat velké změny je kvalita obrazu a samotný design zařízení. Pokud by vás historický vývoj televizních přijímačů zajímal více, doporučuji tento článek. Některé modely vypadají z dnešního pohledu více než bizarně.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here