Jak se připravit na zimní sezónu filmů u krbu

0
1631

Na rozdíl od většiny lidí mě deštivý a šedivý podzim po slunečném létě nabíjí pozitivní energií. Moji kamarádi vždycky říkají, že jsem podzimní typ. A mají pravdu. Konečně můžu večery po práci i celé víkendy trávit v teple domova, koukat na filmy nebo si číst bez výčitek, že nejsem venku v přírodě. A v současném omezeném režimu „volnočasových“ aktivit mi ani nic jiného nezbývá.  

Z pohledu filmového fanouška má podzim ještě jednu výhodu – končí okurková sezóna a na obrazovky se bude valit jedna filmová pecka za druhou. Zvlášť letos díky koronavirové produkční pauze by byly premiéry na velkém plátně o to sladší. Jestli se ale do kin nové filmy dostanou, budou odloženy, a nebo je rovnou pustí na nějakou streamovací platformu (např. Mulan), zjistíme až během následujících několika měsíců. 

Když nás tedy virus nepustí do kina, můžeme sledovat novinky na HBO GO, kde se těším na dva přírůstky do filmotéky. Každý rok se snažím vidět nový film od Pixaru, ten letošní se jmenuje Frčíme a zavede nás do světa fantazie, kde dva elfští teenageři Ian a Barley Tichošlápkovi dostanou nečekanou příležitost strávit jeden den se svým zesnulým otcem. V Barleyho dodávce se vydávají na pozoruhodnou výpravu plnou kouzel, zašifrovaných map, nemožných překážek a nepředstavitelných objevů. Vlastně se jedná o takovou kombinaci klasické road movie, pixarovského animáku a poctivého fantasy. 

Frčíme (2020) HD oficiální trailer | CZ dabing

Dále se hodně těším na jednu HBO premiéru, a tou je Králíček Jojo. Válečný film nominovaný na Oscara, kde v hlavní roli exceluje dvanáctiletý Roman Griffin se svým imaginárním kamarádem, přiblblým Adolfem Hitlerem, nabízí bizarní mix žánrů a rozhodně stojí za shlédnutí. 

Králíček Jojo (2019) CZ HD trailer

Na konci léta jsem byl v kině na filmu Šarlatán. Jako jo, bylo to dobré, ale moc mě nebavilo mít celý film roušku na obličeji. V případě znovuotevření kin tak podzimní a zimní návštěvy kina omezím jen na opravdu nejlepší tituly, které stojí za to si je užít na velkém plátně. Za zmínku stojí dva velkofilmy: Tenet a Duna. 

Tenet je dlouho očekávaný film Christophera Nolana (mj. režisér filmů Dunkerk, Interstellar, Počátek), který na filmových plátnech určitě nějakou dobu vydrží. V jeho filmech mě baví hrátky s časem, které dají pořádně zabrat mým skromným mozkovým závitům. Hlavní zápletka není nijak komplikovaná – záchrana světa. A podle prvních recenzí nebo ohlasů fanoušků se Nolan opět předvedl a naservíroval nám další velkolepou podívanou. 

TENET – NEW TRAILER

Druhý jmenovaný film zatím nemá pevně stanovený termín uvedení, ale snad se potvrdí očekávaný prosinec. Duna je poctivé sci-fi ze staré školy, které už se jednou dočkalo nepříliš úspěšného filmového ztvárnění v roce 1984. Vycházející hollywoodská smetánka – duo režiséra Denis Villeneuva a herce Timothée Chalameta (díky němuž můžu vzít do kina i svojí holku, kterou sci-fi fakt nezajímá) – si připravili pokus číslo dvě. Věřte mi, bude to filmová událost roku. A prosím, nenechte se odradit popisem děje filmu, který zní jako „meziplanetární boj o koření melanž prodlužující život“. I když v dnešní době, kdy všichni hltají seriály o vaření, se možná jedná o geniální marketing. 

Dune Official Trailer

Filmových novinek je momentálně jako šafránu, o to více se na ně těším. Jejich sledování bude letos poměrně vzácná událost, a to ať se budu dívat v pohodlí domova nebo vyrazím do svého oblíbeného (rozuměj zavřeného) kina. Možná bych si měl pořídit projektor a popcornovač…. 

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here