Žijeme online, aneb 6 tipů, jak to přežít

0
1944

Karanténa ani epidemie se sice chýlí ke konci, nebo to alespoň tak vypadá, a já doufám, že to všichni zvládáte ve zdraví. Já v tomhle stavu zatím vidím docela dost výhod. Jednou z nich je, že mám mnohem více času na práci i na zábavu. Nepamatuji, kdy jsem naposledy stihl hrát tolik her, napsat tolik článků, programovat si jen tak pro radost a k tomu mít navíc doma perfektně uklizeno. Doba, kdy tolik z nás tráví většinu času v bezpečí domova, pomáhá rozvoji online světa. Proto jsem pro vás dneska připravil přehled služeb, které můžete i nadále pohodlně využívat, a navíc rovnou z obýváku. Právě tahle krize nás může naučit, jak můžeme fungovat efektivně online a tím ušetřit spousty energie i peněz na věcech, co jsme do teďka dělali „offline“.

Nakupujte bezpečně

Nakupování online není žádnou novinkou, mnoho obchodů provozuje vedle klasické kamenné prodejny také svou internetovou variantu, takže si jejich zboží můžete pohodlně nakoupit tam. Ne každá malá prodejna si tohle ale může dovolit, a tak je teď v době karantény dost nahraná. Na pomoc přišel nový projekt Nakup bezpečně, který zdarma nabízí obchodům jednoduchou platformu, na kterou můžou nahrát své zboží a nabízet ho lidem. Zákazník si pak jejím prostřednictvím zboží vybere, prodejce mu ho připraví a on si ho buď přijde do obchodu v domluvený čas jen vyzvednout nebo si ho nechá poslat domů kurýrem. Fajn varianta, zvlášť vezmeme-li v úvahu, že klasické eshopy jako Rohlík.cz nebo Košík.cz jsou teď přetížené a nestíhají. Navíc nefungují v malých městech. Tak schválně koukněte, jestli máte v okolí obchod, který se do projektu zapojil. A jestli ne, dejte mu o něm vědět. Přeci jen, čím méně lidí se bude potkávat v prodejnách, tím lépe.

Kultura v obýváku

Zrušení všech hromadných akcí velmi negativně dopadá na umělce. Herci, muzikanti i výtvarníci tak museli rychle přijít s nějakou alternativou, aby v příštích týdnech alespoň částečně kompenzovali své ztráty. Nám divákům se možná zrušilo nebo přesunulo představení, na které jsme se dlouho těšili, zároveň se nám ale otevřelo mnoho nových možností. Můžeme zhlédnout divadelní představení či koncerty, na které bychom se jinak neměli šanci dostat. Každý den tak můžete sledovat kulturu jako nikdy dříve. Třeba živé streamy, které nabízí hudebníci jako je Pink, Coldplay, Miley Cyrus nebo Lindsey Stirling. Milovníky vážné hudby zaujmou třeba přenosy Metropolitní opery v New Yorku, Vídeňské státní opery nebo Berlínské Filharmonie. Pozadu nejsou ani divadla, různá představení z českého prostředí můžete shlédnout například na Mall TV, pro divadelní nadšence zmíním třeba streamy Bolšoj divadla v Moskvě. Online můžete najít i různé výstavy, virtuálně otevřené je třeba Guggenhein Muzeum v New Yorku nebo Britské muzeum. V mých silách je nabídnout vám jen omezený výběr, proto nezapomeňte kouknout na sociální sítě nebo web svého oblíbence. Vsadím svoji myš, že pro vás má nějakou online alternativu vymyšlenou. Nemusíme se ale bát, že by divadla zůstala už jen v onlinu. Od září se zase naplno rozjede divadelní sezóna, a když to situace dovolí, tak se vrátíme zpět do divadel.

Změna operátora není žádný problém

Operátoři momentálně vychází svým zákazníkům vstříc, někteří například nabídli neomezená mobilní data zdarma. U nás v Nordicu máme teď akci, kde každý nový zákazník pevného internetu na doma ušetří 100 Kč měsíčně po dobu jednoho roku. Pokud byste chtěli využít toho, že teď máte více času projít nabídky, a rozhodli se pro změnu svého poskytovatele internetu nebo jen potřebovali kvalitnější připojení, tak to není žádný problém. Třeba náš Nordic Telecom přesunul veškeré služby online, takže zákazníci vůbec nemusí chodit nikam na pobočku. Internet si dokonce můžete nechat i bezpečně nainstalovat. Naši technici jsou vybaveni rouškami, rukavicemi a dezinfekcí a jsou poučeni o bezpečných postupech práce u vás doma, aby nikdo nebyl ohrožen. Pokud byste se potřebovali na cokoli zeptat, posílili jsme taky naše zákaznické linky, takže se nám bez problémů dovoláte. 

Virtuální lékař

Jedním z nejrizikovějších míst, kde se člověk stále může vyskytovat, jsou nemocnice. Někteří doktoři své praxe úplně uzavřeli, jiní ordinují omezeně či na dálku. Jednou z cest, jak se spojit s lékařem, je portál uLékaře.cz. Cílem služby je ulehčit pacientovi práci s obcházením ordinací a hledáním správného doktora a celkově tak minimalizovat čas strávený v nemocnici. Teď navíc přišli s virtuální čekárnou, která dokáže každého spojit s praktickým lékařem nebo specialistou, aby mohli společně v bezpečí vyřešit jakýkoliv zdravotní problém. Platforma v plném provozu teoreticky propojí 40 000 lékařů praktikujících v ČR s 10 miliony občanů a potenciálních pacientů. Služba už je plně v provozu, takže pokud jí budete potřebovat, můžete vyzkoušet. Je možné, že v budoucnu budou všichni doktoři více „virtuální“ a pro mnohé to bude ušetření času a sil.

Ve zdravém těle zdravý duch

Pohyb je jeden ze základních kamenů budování imunity, většina fitcenter už sice otevřelo, ale jen v menších počtech a nemůžete využívat šatny ani sprchy, proto stále někteří dávají přednost dálkové formě. Online kurzů a lekcí bylo už před karanténou nespočet, teď se s nimi ale přímo roztrhl pytel. Většina lektorů a trenérů se přesunula na sociální sítě a snaží se svým sledujícím na dálku předat svoje moudra. Jestli svého favorita nesledujete, doporučuji tak udělat, ať neprošvihnete jeho lekce. A jestli favorita nemáte, sedněte ke Googlu a určitě za chvíli najdete lekce podle svého gusta, ať je váš go to sport jóga, pilates, posilování nebo tanec.

Čas na vzdělání

Posledním bodem mého seznamu je vzdělání. Na internetu je možné najít neuvěřitelné množství vzdělávacích kurzů zaměřených, na co si jen vzpomenete. Vezměte tak přebytečný volný čas jako příležitost naučit se něco nového. Cizí jazyk, háčkování, fotografování, vaření, malování, hra na hudební nástroj, představivosti se meze nekladou. K dispozici jsou jak placené profesionální lekce, tak i lekce zcela zdarma. Mnoho vzdělávacích videí najdete třeba na YouTube, existují ale i různé aplikace s různorodou nabídkou kurzů, jmenovat mohu například Skillshare a Lynda. Studiem si nejen zkrátíte dlouhé chvíle, ale pomůže vám i zůstat v psychické pohodě. Pamatujte, že takhle epidemie je nejen výzva, ale také super příležitost, jak posunout své já k lepšímu.

Doufám, že vám článek přinesl něco nového a karanténa pro vás bude zas o něco snesitelnější. Máte oblíbenou lekci, kurz nebo jiný tip, co dělat online? Podělte se o ně s ostatními v komentářích pod článkem, dobrých doporučení není nikdy dost a i já se rád poučím o dalších možnostech, které online svět nabízí.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here