Jak zabezpečit domácí Wi-Fi síť

0
2265

Když přemýšlím nad bezpečností na internetu, většinou si vzpomenu na věci jako neotevírat pochybné maily, neinstalovat neznámý software nebo nenavštěvovat nezabezpečené stránky. Nicméně mě nikdy nenapadlo, že bych měl zabezpečit také svoji domácí síť. Nedávno jsem si ale přečetl článek na webu Wired a chtěl bych se s Vámi o něj podělit.

Pokud se bavíme o bezpečnosti domácí Wi-Fi sítě, router je nejdůležitějším zařízením v domácnosti. To je taková ta malá krabička, do které je přiveden „internet“ a poté šířen kabelem nebo bezdrátově do všech domácích zařízení (telefon, televize, tablet, notebook aj.). Pokud by někdo získal přístup k Vašemu routeru, získal by snadno přístup k celé domácí sítí a mohl by pozorovat, co si pouštíte na IPTV, komu píšete emaily nebo by mohl snadno ovládat Vaši chytrou domácnost.

Veškeré tipy níže jsem byl schopný změnit v nastavení routeru sám, a to buď skrze webový prohlížeč zadáním mé IP adresy nebo skrze mobilní aplikaci. Detaily jistě najdete v manuálu routeru nebo se můžete obrátit na technika z Nordic Telecom.

Měňte heslo k domácí síti

Klasická poučka bezpečného používání internetu je pravidelně měnit hesla. Totéž platí i pro domácí síť. Zaprvé je potřeba používat zabezpečení pomocí protokolu WPA2, který mimo jiné vyžaduje zadat heslo od každého nově připojeného zařízení. No a pak si jen nastavit na telefonu upomínku, abyste každých pár měsíců změnili přístupové heslo. Je sice otrava měnit přihlašovací údaje ve všech Vašich zařízeních, ale vyplatí se to.

Aktualizujte router

Aktualizace bývají otravné a zdržují nás od práce. Z hlediska bezpečnosti jsou ale velmi důležité. Většina domácích routerů se dnes aktualizuje automaticky, ale raději bych si zkontroloval, zda je tomu tak i u vás. Sotware, který ovládá router, tzv. firmware definuje bezpečnostní standardy a pravidla sítě. Proto je potřeba, aby byl vždy aktuální.

Používejte funkci „Guest Network“

Když má přijít návštěva, nachystáte ručníky pro hosty nebo pantofle. Připravit jim ale vlastní WiFi většinu lidí nenapadne. Přitom povolit někomu používat stejnou síť není z hlediska bezpečnosti úplně ideální. Většina routerů má možnost nastavit druhou síť pro návštěvníky, skrze kterou se nemohou dostat k vašim osobním datům nebo k ovládání všech připojených zařízení včetně routeru.

Jak vidíte, stačí pár jednoduchých kroků a máte vaši domácí síť o kousek bezpečnější. V dnešní době, kdy na internetu pracujeme, chodíme do banky nebo komunikujeme s našimi blízkými, bychom měli zabezpečení sítě nějaký čas věnovat.

ZDROJ: Článek byl přeložen z webu Wired.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here