Co skutečně znamená slovo „smart“?

0
2822

Popravdě musím říct, že jsem poněkud unavený nadužíváním slova smart. Výrobci televizí, mobilů, vysavačů nebo žárovek dnes rádi ke všem svým produktům doplní předponu smart s vizí, že se jim zvýší prodeje. Trochu mi to přijde jako nápis coffee to go, který se objevuje v každé podprůměrné kavárně. Obě tyto informace již ztratily jakýkoliv reálný základ. Koupit si televizi, která není smart, snad již ani nelze, stejně tak snad neexistuje kavárna, kde vám nedají kávu s sebou.

Problémem nadužívání slovíčka „chytrý“ u téměř každé elektroniky je, že pro většinu spotřebitelů je velmi obtížné rozlišit produkty, které jsou skutečně smart a které jsou pouze vylepšená hloupá zařízení. Podle mě by chytrá zařízení měla splňovat dvě základní premisu:

  1. Život s nimi musí být výrazně jednodušší než s jejich hloupými protějšky.
  2. Díky softwarovým aktualizacím budou tyto produkty lepší a lepší.

Pro příklad mohu uvést můj chytrý reproduktor. Na první pohled není ničím zajímavý, ale skrývá několik opravdu smart funkcí. Sám se akusticky naladí na prostor, ve kterém se nachází, jednoduše mohu streamovat zvuk ze všech zařízení a díky skvělé podpoře ze strany výrobce dostává jednou za čas nové funkcionality. Splňuje tedy obě výše zmíněné podmínky.

Negativní vlastností kvalitních smart produktů bývá jejich cena, která často výrazně převyšuje „pseudo“ chytrá zařízení. Tento rozdíl se nejčastěji projeví právě ve špatné softwarové podpoře, díky čemuž se tyto produkty již dále nevyvíjí. Podle mě se ale vyplatí si za kvalitní elektroniku připlatit, protože její životnost je pak výrazně delší.

V poslední době jsem ale narazil na ještě jedno úskalí spojené s chytrou domácností. Ve chvíli, kdy se počet připojených zařízení v domácnosti přehoupl přes 15, což při vyšším počtu osob v domácnosti není tak těžké, začala být moje WiFi trochu nestabilní. Mohu tedy jen doporučit připojit maximum zařízení kabelem nebo investovat do kvalitního routeru či antény, protože když vám doma vypadne internet, chytrá domácnost se stává pravěkou jeskyní.

Z vlastních zkušeností bych ještě dodal, že mnoho prvků smart home nakonec využívám jen z části. Můj hlasový asistent doma slouží již jen na nastavení časovače v kuchyni, zdroj hudby, ovladač světel a informátor o stavu počasí. Proto je dobré si před koupí vždy rozmyslet, zda nový produkt do mojí domácnosti vůbec potřebuji, zda ho budu dlouhodobě využívat a zda je skutečně smart.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here