Začátky VR – 3. díl

0
1070

Posledně jsme skončili v tom nejlepším – u vývoje Oculus VR v roce 2012, prvních moderních brýlí, které odstartovaly obrovskou vlnu zájmu, inovace a také dostupnosti. Můžeme jim vděčit za všechny další pokroky, které si dnes ve zkratce představíme.

Krom zraku a sluchu se začalo usilovat o zapojení hmatu a intuitivnějšího pohybu ve virtuální realitě. Na trh se dostává spousta haptických rukavic, které vám zablokují sevření pěsti, když byste se měli dotýkat nějakého objektu, speciálních ovladačů s gyroskopy, které napodobují tíhu objektů v rukou nebo i změnu těžiště při šplouchání vody ve virtuální láhvi, nebo také složité akustické soupravy, které za pomocí interference tlakových vln vytvářejí něco jako silové pole, které můžeme znát ze sci-fi filmů. Budoucnost je opravdu blízko!

Abychom také nepotřebovali velké prostory pro pohyb v hrách a simulátorech, existuje několik druhů běžeckých pásů, které zvládají kompenzovat chůzi do všech směrů! Oba tyto aspekty pak kombinují například VR horské dráhy. Místo obrovské dráhy stačí postavit jeden vozík na pístech, které simulují naklánění, a větráky před vozíkem a VR brýle na každém návštěvníkovi se postarají o zbytek zážitku, který je už dostupný v každém druhém obchodním centru. Je to vlastně takové malé 5D kino.

A nejen technologie samotná se posouvá. Opět se začala ve velkém vyvíjet média, která jsou s VR technologií kompatibilní. Hry, filmy, videa, cvičení, turistiku, terapeutické léčby, práci a umění, to vše lze dnes s brýlemi prozkoumat. A spojuje se také samotná realita s aspekty VR, čemuž se říká AR – rozšířená realita. Dnes je využívána například v navigaci nebo hrách jako je Pokemon GO. Existují i VR sociální sítě, kde se lidé seznamují ve 3D prostorech, každý převlečený za nějakého avatara. A s příchodem Metaverse pod křídlem Facebooku se máme určitě ještě na co těšit.

Technologie je čím dál více dostupná, například s brýlemi Google Cardboard, které jsou prakticky jen dvě čočky a kartonový nástavec na telefon, může i obyčejný člověk zjistit, jak strhující a pohlcující zážitek to je. Tak jen doufejme, že se z toho nevyklube nějaká dystopická budoucnost 🙂

Předchozí článekZačátky VR – 2. díl
Na svém blogu píšu články o novinkách a inovacích v oblasti telekomunikací jednoduchou a doufám že i zajímavou formou bez složitých odborných výrazů, prostě pro běžné smrtelníky, a taky o tom, jak se ze všech těch technologií nezbláznit a udržet si k nim zdravý přístup.

Zanechat komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here